De Route des Volcans

Ontdek de 'vulkaanroute' en Vulcania

Wat is de Route des Volcans?

Dit is een toeristische route van 125 km, die een circuit vormt door het bijzondere vulkaangebied van Auvergne, met zijn prachtige natuur en rijke geschiedenis, langs de meest uitzonderlijke plekjes van het Massif du Sancy en de Chaîne des Puys.

Waarom is Vulcania een goed idee, voordat u uw reis langs de Route des Volcans begint?

Omdat u hier alles leert over de vulkanen langs deze route, over hun geologische bijzonderheden, hun geschiedenis. Een onvergetelijk moment, waarbij u op een vermakelijke manier een hele hoop opsteekt! Na de expositie 'Chaîne des Puys' hebben de vulkanen van Auvergne geen geheimen meer voor u. In de dynamische attractie Réveil des géants d'Auvergne (Ontwaken van de Reuzen van Auvergne) maak je levensechte vulkaanuitbarstingen mee in het hartje van de Chaîne des Puys. In de attractie Premier envol (Eerste vlucht) maak je een wonderbaarlijke vlucht over de vulkanen van Auvergne en de Chaîne des Puys, die je ziet alsof je een adelaar was. Vergeet vooral niet om de wetenschappers in Vulcania te ontmoeten, om niet alleen alles over  vulkanen te weten te komen, maar bovendien over de Aarde in het heelal en over allerhande : een spannende ervaring vol nieuwe ontdekkingen!

Op zoek naar meer tips en adviezen voor een bezoek aan het vulkaangebied in Auvergne?

Maak een tussenstop bij het Maison du Parc des Volcans d'Auvergne, partner van Vulcania, waar een enthousiast team u alles kan vertellen over het grootste Parc naturel régional in Frankrijk. Tijdens uw reservering van een Vulcania-formule kunt u een bon selecteren waarmee u een gratis setje met 5 ansichtkaarten krijgt met de prachtige vulkaanlandschappen van Auvergne.

De verschillende etappes van de Route des Volcans

De toeristische 'Route des Volcans' telt 10 etappes, waarin u niet alleen de geologische bijzonderheden van Auvergne ontdekt, maar bovendien het kenmerkende erfgoed van deze streek:
La route des volcans et Vulcania - Le Puy Pariou
Vulcania – Een mooie manier om dit avontuur te beginnen is een bezoek aan het attractiepark Vulcania, vol ontdekkingen om alles te weten te komen over vulkanen, over allerhande Natuurverschijnselen en over de Aarde in het Heelal.
 
Puy Pariou – U kunt kiezen uit twee routes om naar de top van de 1209 m hoge Puy Pariou te gaan. De eerste loopt door het bos en de tweede over de heuvel. Eenmaal boven aangekomen kijkt u uit over een 90 m lange, perfect gevormde krater. Adembenemend! Een smal paadje loopt naar het midden van de krater: een prima plek om met het hele gezin te picknicken.
 
Orcines – Op weg naar Orcines kunt u een tussenstop maken bij de 1146 m hoge Puys des Goules, met een meer dan 30 m diepe krater, met mooie uitzichten over de Grand Sarcoui, de Puy de Dôme en de zuidkant van de Chaîne des Puys.
Vergeet, eenmaal in de gemeente Orcines aangekomen, niet om een kijkje te nemen in de Église Saint-Julien, die in de 15e eeuw werd verbouwd. In dezelfde gemeente bevinden zich tevens het Château de Sarcenat en de woning van de familie Michelin.
 
La route des volcans et Vulcania - Le Puy de Dôme
Puy de Dôme – Vanaf de 1465 m hoge Puy de Dôme, symbool van Auvergne, waar je niet omheen kunt bij een bezoek aan deze streek, heb je een prachtig uitzicht over Clermont-Ferrand, de Chaîne des Puys en de Sancy. Via de Chemin des muletiers wandelt u in circa 1.30 uur naar de top. Of u kunt het treintje nemen, de Panoramique des Dômes (tandradbaan). Vergeet niet om, eenmaal op de top van de Puy de Dôme aangekomen, een kijkje te nemen bij de overblijfselen van de tempel van Mercurius, uit de Gallo-Romeinse periode.
 
Orcival – In het dorp Orcival bevindt zich een van de beroemdste Vierges noires (Zwarte Madonna) van Auvergne. Het in de 15e en 18e eeuw gebouwde Château de Cordès kan in juli en augustus worden bezichtigd.
Voordat u in Le Mont-Dore aankomt, kunt u een tussenstop maken op de Col de Guéry, waar u verschillende mooie wandelingen rond het Lac de Guéry kunt maken. Hier bevinden zich tevens de indrukwekkende rotsformaties van de Tuilière (1288 m) en de Sanadoire (1286 m), die elkaars perfecte spiegelbeeld vormen.

Le Mont-Dore – 's Zomers en 's winters is dit dorp het paradijs voor liefhebbers van buitensporten. Dankzij een zeer pure lucht en water geniet Le Mont-Dore tevens grote bekendheid als thermale badplaats. De geneeskrachtige warmwaterbronnen zijn al sinds de Romeinse tijd bekend!
La route des volcans et Vulcania - Sancy ©OT Sancy
Le Sancy – Na een bezoek aan het mooie dorp Le Mont-Dore zet men koers naar de 1886 m hoge Puy de Sancy, de hoogste vulkaan van het Massif Central. De top is bereikbaar met een kabelbaan (vanuit Le Mont-Dore), of te voet: een wandeling van 3 uur, met een stijging met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Eenmaal boven reikt het uitzicht op heldere dagen tot de Alpes du Dauphiné!

Murat-le-Quaire – Dit dorpje met zijn leien daken, kenmerkend voor het Massif du Sancy, ziet uit over La Bourboule en de Vallée de la Haute Dordogne. De Banne d'Ordanche, die boven het dorp uitsteekt, heeft een hoogte van 1515 m. De wandeling naar deze vulkaantop biedt prachtige vergezichten.
 
Rochefort-Montagne – Dit van oorsprong 11e-eeuwse dorp ligt vlakbij een diep dal dat bij het Lac de Guéry begint. In Rochefort-Montagne, omgeven door een ongerepte natuur, zijn her en der historische resten bewaard gebleven, waaronder die van een kasteel uit de 15e eeuw.
 
Pontgibaud – Verschillende gebouwen in dit dorp met een lange mijngeschiedenis zijn meer dan 6 eeuwen oud: het Château-Dauphin, dat sinds 1995 op de historische monumentenlijst staat, de poort in de voormalige stadswallen, de kerk en het grote pand vlakbij het stadhuis zijn stuk voor stuk monumenten die de moeite waard zijn.